top of page

הדרך הצבאית (E117) 

 

 

מצ'חטה (Mtskheta) 

כ-27 ק"מ צפונית לבירה טביליסי, וכ2 ק”מ דרומית למפגש הכבישים M27 ממערב ו-A301 ומצפון.

 

עיר קטנה עם נוף הררי שנחשבה בעבר לעיר הבירה של גיאורגיה עד שטביליסי תפסה את מקומה.

העיר נבנתה על צומת הנחלים מטקווארי (Mtkvari) וארגווי (Aragvi) על ידי המלך פארנאוואז, בן דודו של אלכסנדר הגדול. היא נקראת על שם מטסחאטוס (Mtskhetos) - בנו של קרטלוס (Kartlos) , המגן האגדי של העם הגיאורגי.

זוהי עיר כנסיות שמחזיקה בכנסיות יפות ומרשימות רבות.

 

כנסיית ג'ווארי (כנסיית הצלב):

נבנתה במאה ה-6, שוכנת על ראש גבעה מחוץ לעיר. הגאורגים מאמינים כי נמצאים בה שרידים מגופתו של ישו אבל אתם פשוט תוכלו ליהנות מהנוף הנשקף משם על העיר כולה.

 

קתדרלת סוויטיצחובלי (Svetitskhoveli):

ניתן לסייר בתוכה ובגן המקיף אותה ולהשקיף על העיר והסובב אותה ממגדלה.

האתר פתוח כל יום בין 8:00-20:00 ומושך אליו מבקרים רבים, מתפללים ומאמינים.

 

מנזר שיאומגווים (Shiomgvime):

כ-16 ק”מ מערבית למצ'חטה, בקניון צר בגדה הצפונית של נחל Mtkvari.

תוכלו לראות שם את המערה שנמצאת בשימוש גם כיום על ידי נזירים אחרים.

 

 

 

אגם בזאלטי (Bazaleti)

כ52 ק"מ מטביליסי, פחות משעה נסיעה. כדי להגיע ממצ'חטה, ממשיכים צפונה לאורך כביש A301 עד ליישוב בשם Khevi וכ5 ק”מ אחריו פונים מערבה. אחרי נסיעה של מספר ק"מ נוספים, יש פנייה שמאלה נוספת בדרך עפר, שבכניסה אליה יש שלט הכתוב באותיות קריליות. שימו לב: אם הגעתם לשלט עליו כתוב השם "בודומה", משמע שהתקדמתם קצת יותר מדי ועליכם לחזור אחורה. בדרך העפר ממשיכים עד שעוקפים קבוצת מבנים ומגיעים למספר מתחמי נופש שלכל אחד מהם יש אפשרות גישה לגדות האגם.

אגם זה מהווה סטייה קטנה מהדרך בה נהגי המונית נוסעים ולכן רובם לא מגיעים אליו. אם בכל זאת תרצו לעצור בו ככל הנראה תאלצו להוסיף כמה לארים.

 

על פי האגדות, אגם זה נוצר מדמעותיהם של הגיאורגים על מות יורש העצר ובנה של המלכה תמר.

יש במקום מסעדות, קיוסקים ושולחנות אוכל ציבוריים. בקיץ אפשר לשכור גם סירת פדלים.

 

מאגם באזאלטי חוזרים לדרך המובילה בהמשכה לבודומה ובמסלול מעגלי חוזרים לדרך הראשית למצ'חטה.

 

משם ממשיכים צפונה עוד כ-10 ק"מ עד ל-

 

 

 

אגם ז'ינוואלי (Zhinvalli)

נמצא כ-70 ק"מ מטביליסי וכ16 ק"מ מבזאלטי.

 

אגם זה צבוע בצבעי טורקיז מהמם וחלק מקו החוף שלו הפך לחוף רחצה. האגם נוצר במפגש נהר אראגווי (Aragvi) ויובלו Psavis, Aragvi בעקבות הקמת סכר בשביל הקמת תחנת כוח.

 

הדרך צפונה ממשיכה לאורך שולי האגם ונסיעה של כ9 ק"מ נוספים לאורכו תוביל ל-

 

 

 

מצודת אנאורי (Anauri)

מצודה מרשימה מהמאה ה-17 אשר מהווה דוגמה נהדרת לאדריכלות גיאורגית קלאסית. מומלץ לטפס לתצפית מראש המצודה ולהשקיף אל האגם היפהפה, ואם אתם מטיילים בחודשי הקיץ אל תוותרו על טבילה במיימיו הצלולים והנעימים - ירידה של כ7 דקות על שביל העפר תביא אתכם לחוף רחצה (המשותף לפרות ובני-אדם), שם תוכלו להעביר אפילו יום שלם, לערוך פיקניק ולרחוץ במי האגם.

 

הדרך מהאגם ממשיכה לחדור אל הקווקז המוריק, כשכמעט לכל אורכה זורם נחל זה או אחר.

 

 

 

גודאורי (Gudauri)

בכדי להגיע לעיירה גודאורי ממצודת אנאורי ממשיכים צפונה עוד כ- 35 ק"מ. במהלך העלייה להר ישנו קטע של פיתולי דרך עם נוף מרהיב לנהר ועל הרי הקווקז המתרוממים משם מערבה וצפונה.


עיירת הסקי גודאורי יושבת בגובה של קרוב ל-2200 מטר ומשמשת אתר נופש פופולרי לגולשי סקי בחורף ובסיס מצוין לטיולי הליכה בקיץ.

 

שמורת הטבע Liakhvis Nokrdzali:

נמצאת ממזרח לעיר גודאוורי, וניתן להגיע אליה בהליכה לאורך אפיק הנחל המוביל מהעיר גודאורי לאגם Kelis Tba.

השמורה מתוחמת ממערב ע"י חבל אוסטיה, בקצה הצפוני נוגעת כמעט באגם kelis tba ובקצה הדרומי בעיירה atsriswkhevi הנמצאת בתחומי חבל אוסטיה - לאור כל אלו, יש לחשוב פעמיים האם לבקר בשמורה זו.

 

 

 

מצודת אחוות האחים (The Monoment)

מרחק קילומטרים ספורים משם, מעט לפני מעבר ג`ווארי, על קצה המצוק המשקיף על נהר אראגבי, קילומטרים אחדים מגודאורי (אפשר ללכת ברגל כארבעים דקות או להמשיך עם הרכב) ניצב מונומנט שאת בנייתו יזמו הרוסים ב-1983 עם חגיגות 200 שנה לאיחוד גאורגיה עם רוסיה, וזאת על מנת להוכיח בימים הקשים של מתיחות בין העמים - שהאחווה דווקא קיימת. הציורים שצוירו על האריחים שווים עצירה ובחינה של המסר אותו ניסו הרוסים להעביר, ביניהם סצינות מהמיתולוגיות של העמים, סממנים אידאולוגים המשקפים את אופי שני העמים ועוד. דרך קשתות המונומנט ניתן להשקיף מערבה אל ההרים האדירים והקניונים העמוקים שלמרגלות האתר.

 

 

המשך הדרך צפונה מהמונומנט, תביא אתכם ל-

 

 

 

מעבר ג'ווארי (Javari Pass)

בהמשך הנסיעה צפונה, עוברים 2 מנהרות ארוכות, כאשר 1 ק"מ אחרי המנהרה השנייה תבחינו מצד שמאל בסלעי הגיר המומס - טרוורטין.

המעבר נמצא בגובה 2834 מטר. על גבעה מעט רחוקה מהדרך נשקף צלב אדום שנבנה ב- 1824 על ידי גנרל רוסי. באזור נביעות רבות העשירות במינרלים אשר המסתם צובעת את הסלעים בגוונים שונים של חום ואדום ונותנת למים טעם של סודה. מומלץ לעצור לגעת בגיר המומס, ליהנות מהצבעים שהוא יוצר על הסלע ולהצטלם.

 

 

 

הכפר קזבגי (Kazbegi)

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ממוקם כ-157 קילומטרים מטביליסי וכמעט בסופה של הדרך הצבאית, כאשר מומלץ להישאר ללון בכפר קזבג מכיוון שהוא משמש בסיס מצוין לטיולים באזור.

 

מקומות לינה מומלצים:

הגסטהאוס של נאזי – בכתובת: Khevisberi Street 7, 4700 Kazbegi, Georgia.

אישה מבוגרת, דוברת אנגלית, מארחת בלב רחב. עם זאת לא תמצאו אצלה מיטות מפנקות במיוחד. הגסטהאוס שלה ממקום בצד הקרוב ביותר לעמק סנו וניתן לצאת ממנו ברגל לכיוון העמק, בריכת הסודה וג'וטה (כ20 ק"מ משם). אין WiFi.

מחיר: 25 לארי לאדם בחדר פרטי לזוג.

הגסטהאוס של אינזה - בכתובת: village gergeti, 4700 Kazbegi, Georgia

גסטהאוס ברמה גבוהה, חדרים מסודרים, מיטות נוחות, מטבח לשימוש עצמי, פינות ישיבה, ארוחות מפנקות שבעלת הגסטהאוס מכינה. יש WiFi.

הרבה ישראלים ישנים בגסטהאוס זה ומעבירים שם יחד את יום השבת.

מחיר: 30 לארי לאדם בחדר פרטי לזוג, ניתן להתמקח ולשלם 25 לארי לאדם.

הוסטל בקרבת קטינו - אין שלט או שם לגסטהאוס זה אך אם תצליחו לאתר אותו תהנו מחדרים מרווחים, מיטות נוחות ומאחרת נחמדה מאוד. יש WiFi ליד בית המשפחה המארחת אך לא מתוך החדרים.

מחיר: 30 לארי לאדם בחדר פרטי זוגי עם שירותים ומקלחת פרטיים.

קטינו – למי מכם שמחפש ישראליאדה, זה המקום.

 

מרכז הכפר:

Stop & Shop ו- Market Google אלו שני סופרים גדולים בהם תוכלו לקנות אוכל לטיולים.

בנוסף, במרכז הכפר יש חנות ירקות ופירות גדולה עם אפרסקים, נקטרינות, מלונים, אבטיחים, ירקות ותבלינים.

כמו כן, מסעדות רבות ומאפייה בה ניתן לקנות פורי (לחם) חם ב1 לארי החל מ7 בבוקר.

במרכז גם תמצאו את תחנת המוניות והמרשוטקות ממנה, במידה ואתם בלי רכב שכור, תוכלו להתנייד לכל אחד מאזורי הטיול שבקרבה או לחזור לטביליסי.

נהגי המוניות מודעים לעובדה שהמטיילים תלויים במוניות על מנת לצאת לכל אחד מהטיולים באזור ולכן קובעים קרטל מחירים ביניהם. אל תיתנו לעובדה זו להרתיע אתכם, נסו להתמקח ככל הניתן ולהוריד את מחירי הנסיעה.

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________

 

bottom of page